Kipu numeroina voi yllättää

Suomi heading.png

Kipu tuntuu olevan aiheena yhtä seksikäs kuin vanhat Sloggin kalsarit. Sen sijaan terveysongelmissa seksikkäiksi supermalleiksi nousevat diabetes, sydänsairaudet sekä ylipaino. Epäseksikkyydestään huolimatta kipu on kuitenkin paljon isompi ongelma kuin kuvittelemme. Asia selventääkseni kokosin muutamia numeroita kasaan.

Tiedelehti Lancetin mukaan elämäämme eniten rajoittava tekijä on alaselkä– ja niskakipu. Elämää eniten rajoittavien ongelmien kymmenen kärkeen mahtuvat myös migreeni sekä tuki– ja liikuntaelin ongelmat. Aika paljon kipua yhdellä listalla. Koko listan löydät täältä.

 

 

Suomessa kroonisesta kivusta kärsii noin 1 000 000 ihmistä. Tämä on suunnilleen sama määrä kuin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on yhteensä asukkaita. Kuvittele tilanne, jossa kaikki tapaamasi ihmiset näillä alueilla kärsisivät kivusta jatkuvasti. Suomalaisessa tutkimuksessa yli kolme kuukautta kestäneestä kivusta kärsivien määrä nousi jopa 35%, eli noin 1 855 000 ihmiseen. Tämä on sama määrä ihmisiä kuin Länsi–Suomen läänissä on asukkaita. 

Suomen kartta.png
  • UK:ssä kroonisia kipupotilaita on noin 28 000 000. Tämä on yli 40% väestöstä
  • Yhdysvalloissa krooninen kipu koskettaa 100 000 000 ihmistä – eli melkein 1/3 osaa väestöstä.

 

  • Kivun hoitamiseen kulutetaan Yhdysvalloissa jopa 635 miljardia dollaria vuodessa. Tämä on enemmän kuin sydäntautien ja syövän hoitoon käytetty raha yhteensä. Se on summana myös isompi kuin Irakin sota maksoi Yhdysvalloille vuodessa
  • Suomessa yksistään selkäsairauksien aiheuttamat kustannukset (hoito, sairausloma, eläke ja tuotantopanoksen lasku) ovat isommat kuin diabeteksen tuomat kulut.
  • Vuonna 2013 korvattiin 4.9 miljoonaa tule-sairauksien aiheuttamaa sairauspäivää. EK:n mukaan sairauspäivän hinta/henkilö on n. 350€.
  • Akuutissa kivussa itsehoitokipulääkitys on tehokas n. 10-70% tapauksista.
  • Noin kahdella kymmenestä akuutti kipu kroonistuu.
  • 40% terveyskeskuskäynneistä liittyy kipuun.
  • Euroopassa vain 2% kipukroonikoista on kipuspesialistin hoidettavana.

 

Tilastot eivät kerro kaikkea – Lapset ja nuoret

Suurin osa kiputilastoista ei sisällä tietoa lapsista ja nuorista. Työssäni kuulen usein aikuisten sanovan, että eihän nuorilla tai lapsilla pitäisi olla kipuja. Kuitenkin varovaisen arvion mukaan 20–35% lapsista ja nuorista kärsii kroonisista kivuista. Siis aivan yhtä moni kuin meistä aikuisistakin. Nuorena kärsitty pitkäaikainen kipu voi altistaa kivulle myös aikuisena. Lapsilla ja nuorilla yleisimmät kipuongelmat ovat tuki– ja liikuntaelin kivut, pääkipu ja vatsakivut.

 

Mutta kun kipu ei tapa

Kuulen kohtuullisen usein väitteen: "No kun sen kanssa voi elää" tai "Ei siihen kuole". Siitä huolimatta opioidit tappavat Yhdysvalloissa 91 ihmistä joka päivä, vuoden jokaisena päivänä. Näistä opioidien aiheuttamista kuolemista noin puolet on lääkemääräyksiä. Uuden tutkimuksen mukaan yliannostukset selittävät kuitenkin vain 1/3 kuolemista. Samassa tutkimuksessa huomattiin, että muita mahdollisia syitä lääkityksestä johtuville kuolemille oli sen aiheuttama noussut riski sydän– ja keuhkoperäisiin ongelmiin.  Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan kipulääkkeiksi määrättyihin lääkkeisiin kuolleiden määrä on Yhdysvalloissa suurempi kuin heroiiniin ja kokaiiniin kuolleiden määrä yhteensä. Kaikki tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kipulääkkeet olisi oikein käytettynä tärkeä osa kivunhallintaa.

 

Merkityksetön kipu

Kipu nähdään usein muihin kroonisiin sairauksiin verrattuna pienenä merkityksettömänä ongelmana. Näin siitäkin huolimatta, että se tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi ja on terveysongelmista eniten elämäämme rajoittava. Monikaan meistä ei tule ajatelleeksi, että kivusta kärsivä voi myös altistua depressiolle (Global Burden of Disease listan kolmannella sijalla), ahdistukselle, uni– ja liikuntaongelmille, yksinjäämiselle sekä työkyvyttömyydelle. Nämä taas voivat altistaa lisääntyneelle kivulle, mutta myös muille terveysongelmille kuten diabetekselle tai ylipainolle.

 

Ehkä tämä kirjoitus ei tee kivusta yhtään sen seksikkäämpää aihetta, mutta toivottavasti se saa meidät ajattelemaan hiukan laajemmin kivun merkitystä hyvinvoinnillemme ja terveydelle. Lisää tietoa aiheesta voit löytää täältä

- Kristian

Liiku, Syö, Hymyile, Lepää - Toista!

Mikäli pidit tekstistä, olisi minulle tärkeää, jos voisit tykätä kirjoituksesta. Kiitos!                         © Kristian Ekström