5 asiaa, jotka voivat vaikuttaa stressiherkkyyteesi

Tuntuuko sinusta sille, että hihat palavat helposti tai reagoit asioihin normaalia herkemmin? Toisinaan joku vastaanotollani miettiikin, että miten olo voi tuntua niin hermostuneelle, vaikka kaiken pitäisi olla elämässä hyvin. Kommentti voi kuulua vaikka näin: "Ei mulla ole stressiä, mutta silti jotenkin tuntuu, että kierrokset ovat ylhäällä koko ajan." Miksi näin on?

Kivusta Joni Jaakkolan Väkevä Elämä podcastissa

KIPU Joni Jaakkola : Kristian Ekström.jpg

Kävin Joni Jaakkolan kanssa Väkevä Elämä: viisaampi mieli, vahvempi keho podcastissa puhumassa siitä mitä kipu on ja minkälaisia asioita siihen liittyy. Siitähän sitten syntyi sellainen tunnin mittainen leppoisa keskustelu kivusta. Jos kipu asiat kiinnostaa niin pistä podcasti soimaan alla olevasta linkistä.

https://www.supla.fi/supla/3346396

- Kristian Ekström / helsinkikiropraktiikka.fi

Liiku, Syö, Hymyile, Lepää - Toista!

Mikäli pidit tekstistä, olisi minulle tärkeää, jos voisit tykätä kirjoituksesta tai jakaa sen eteenpäin. Kiitos! © Kristian Ekström.

“Helvetin kovasta stressistä, helvetin hyvään oloon”

Juttelin töissä konsernijohtajan kanssa syksystä ja oli kuulemma ollut "helvetin stressaavaa". Stressin myötä uni oli kadonnut ja tilalle olivat tulleet sydämentykytykset, kivut sekä kiristävä tunne palleassa.

Paino, kipu ja tulehdusta vähentävä ruokavalio

Kesä on nyt jo aika pitkällä ja minä, kuten muutkin suomalaiset, olen ravinnut itseäni kesän kuumuudessa hiukan erilaisilla grillissä kypsennettävillä "kasviksilla". Koska mukana on ollut muutama muukin muuttuja, on painoa tullut hiukan lisää ja tästä syystä sainkin idean kirjoittaa lyhyesti painosta, kivusta ja ruokavaliosta. Jos makkara on juuri nyt suussa ja aihe sen takia tuntuu jotenkin päällekäyvälle, voi tekstiin palata uudestaan myöhemmin syksymmällä.

5 tärkeää asiaa kivunhallinnasta haastattelu Iltasanomissa

Kävin juttelemassa toimittaja Noora Valkosen kanssa monista kipuun liittyvistä asioista. Tästä syntyi kirjoitus, joka julkaistiin Iltasanomissa viime viikolla. Kirjoituksessa käydään läpi viisi asiaa, joista ei juurikaan puhuta, mutta ovat erittäin tärkeitä kivun hallinnassa. 

Stressi ja aggressio

Kuvittele seuraava tilanne mielessäsi. On maanantai ja arjen sankari Pekka saapuu töihin. Ennen kuin hän on edes ehtinyt aloittaa töitä, pomo valittaa jostain aivan turhasta asiasta ja jatkaa samalla linjalla koko päivän. Päästyään töistä kotiin stressin kyllästämä ja turhautunut Pekka kilahtaa puolisolleen. Tästä puolison mieli mustuu ja hän ärhentelee lapselle, joka suuttuessaan potkaisee koiraa, joka puraisee...

4 myyttiä selkäkivusta

Selästä ja selkäkivusta kulkee useampia uskomuksia, niin selkäkipuisten kuin meidän hoitoa antavien joukossa. Valitettavasti osa näistä uskomuksista (joiden viljelyyn olen itsekin syyllistynyt) saattavat altistaa lisää kivulle. Alta löydät neljä uskomusta selkäkipuun liittyen.

Kipu numeroina voi yllättää

Kipu tuntuu olevan aiheena yhtä seksikäs kuin vanhat Sloggin kalsarit. Sen sijaan terveysongelmissa seksikkäiksi supermalleiksi nousevat diabetes, sydänsairaudet sekä ylipaino. Epäseksikkyydestään huolimatta kipu on kuitenkin paljon isompi ongelma kuin kuvittelemme. Asia selventääkseni kokosin muutamia numeroita kasaan.

Miten stressi vaikuttaa kipuiluun?

Pekka kuunteli lasittunein silmin selostustani siitä, miten pitkäaikainen stressi voi pahentaa hänen kipuilua. Mielessä Pekalla pyöri vain ajatus: ”Mitä se Ekström oikein nyt yrittää, mun selkähän meni kaksi vuotta sitten salilla - ei sillä ole mitään tekemistä mun stressin kanssa. 

Univaje voi voimistaa negatiivisia tunteita

Eniten stressaa ja ketuttaa kaikki. Välillä tuntuu sille, että hanskat tippuu käsistä ja hihat syttyy tuleen pienimmästäkin asiasta - ja usein aivan turhaan. Emme vain aina tule miettineeksi mistä tämä käytös johtuu. Voisiko univaje olla yksi syistä?