Kuinka välttää stressin tarttuminen!

Matkalla kotiin ajattelet: "Ompas ollut hyvä päivä." Kotiin päästessäsi huomaat kuitenkin, että vastaanottokomitean asenne on jostain syystä aika penseä. Hyvästä mielestä huolimatta tunnet imeytyväsi mukaan huonon fiiliksen syöksykierteeseen kohti synkkyyttä. Hetken kuluttua hyvä fiilis on muisto vain. 

Käsittelimme eräällä luennollani sitä miten vaikutamme toistemme terveyteen. Stressin osalta keskustelua käytiin eniten ilmiöstä, jossa toisen stressireaktio voi tarttua toiseen henkilöön. Tätä ilmiötä kutsutaan myös second hand stressiksi. Vaikka emme tulekaan usein ehkä ajatelleeksi stressin tarttumista, olen aika varma siitä, että monella on vankka henkilökohtainen kokemuspohja second hand stressistä.  


"STRESSi voi TARTTUa VAIKKA OLISIT VAIN SIVUSTASEURAAJA"


Emootioiden tarttumista henkilöstä toiseen voi tapahtua nopeasti muutamissa sekunneissa, mutta myös väsytystaistelun kautta huomaamatta viikkojen tai jopa kuukausien aikana. Tämä on varmasti monelle meistä tuttua, mutta yllätyksenä tulee se, että stressi voi tarttua vaikka olisit vain sivustaseuraaja. Riittää siis, että näet jonkun olevan stressaavassa tilanteessa. Eräässä tutkimuksessa, jossa seurattiin yhdensuuntaisen peilin läpi toisen ihmisen stressaavaa tilannetta, noin 26% tarkkailijoista kokivat stressireaktion. Kuten tutkimustuloksesta huomaat, meissä on eroja. Kaikki eivät ole yhtä herkkiä stressin tarttumiselle. Yksi syy eroille voi olla muun muassa se, kuinka stressaantunut olet altistuessasi toisten stressille. Mitä enemmän sinulla on stressiä, sen herkemmin toisen stressi todennäköisesti tarttuu sinuun. 


"Myös nuoret ja lapset ovat erittäin herkkiä tälle vaikutukselle." 


Miksi stressi tarttuu? Ehkä siksi, että evoluution aikana meille on ollut edullista hengissä selviytymisen vuoksi reagoida nopeasti toisten vaaroista viestittämiin vinkkeihin. Tällaisina vinkkeinä lähestyvästä vaarasta on voinut toimia esimerkiksi toisen pelokas katse, äänensävy, säikähtänyt vartalonkieli tai jopa stressin vaikutuksesta muuttunut hienhaju. Laukaisevana tekijänä kehon vaaravinkeille on aikoinaan voinut toimia lähestyvä leijona tai vaikka epäily naapuriheimon hyökkäyksestä. Kyse on siis eloonjäämisen suojautumismekanismista. Valitettavaa nykyaikana on vain se, että sama mekanismi toimii edelleen herkästi, vaikka leijonia ei lähistöllä olisikaan. Esimerkiksi kaverin työstressistä muuttunut vartalonkieli voi laukaista kehossasi stressireaktion ilman, että itse edes huomaat tai ymmärrät miksi olotilasi muuttui. 

On myös hyvä tietää, että me aikuiset emme ole ainoita, jotka ovat herkkiä stressin siirtymiselle. Myös nuoret ja lapset ovat erittäin herkkiä tälle vaikutukselle


Mitäs nyt sitten?

Miten sitten voimme torjua stressin tarttumista? Aina se ei onnistukaan ja ehkä osaksi sen takia, että emme ole tietoisia tilanteesta ja osaksi siksi, että olemme empaattisia olentoja - tunteet tarttuvat. Alla muutama ehdotus tilanteen parantamiseksi.

  • Tiedosta ärsykkeet. Mielestäni yksi helpoimmista tavoista välttää stressin tarttumista on tiedostaa mistä negatiiviset ärsykkeet tulevat ja erottaa itsensä niistä. Esimerkiksi jos puoliso on huonolla tuulella ymmärrä, että ette ole sama henkilö. Sinun ei tarvitse tuntea samoin kuin puolisosi. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö olisi tarpeellista olla empaattinen ja välittää toisesta. Ole tietoinen omista tuntemuksistasi ja opettele tunnistamaan miten vartalosi reagoi näissä tilanteissa. Vartalon reaktioita voivat olla esimerkiksi leukojen kiristely, hartioiden nouseminen tai vaikka palan tunne kurkussa. 
  • Vähennä stressiä. Mikäli olet itse stressaantunut, erilaiset ärsykkeet aiheuttavat sinussa helpommin stressireaktion. Vältä siis ylimääräistä stressiä. Vartalon tuntemusten tarkastelu alue alueelta, varpaista päähän saakka, rauhallisesti hengittäen on hyvä keino vähentää stressiä sekä kehittyä oman kehon reaktioiden kuuntelussa.
  • Vahvista. Hyvä uni ja sopiva määrä liikuntaa vahvistavat sinua ja toimivat kuin tefloni stressiä vastaan. Hakeudu myös lämpimään, turvalliseen sekä rakastavaan seuraan. Tämä muuttaa aivojen toimintaa niin, että hallitset stressiä paremmin.

Päivän tehtävä. Yhtä tärkeää kuin stressitartunnan välttäminen, on stressin levittämisen estäminen. Olit kummalla puolella tahansa (stressin aiheuttaja tai sille altistuja) mieti mitä sinä voit tehdä tilanteen laukaisemiseksi. Lisää vinkkejä stressinhallintaan löydät SimplyWell - kirjastani.

Liiku, Syö, Seurustele, Hymyile, Lepää - Toista!

-Kristian

Mikäli pidit kirjoituksesta, olisi minulle tärkeää, jos voisit tykätä kirjoituksesta. Kiitos!       © Kristian Ekström.