Voiko uni vaikuttaa kipuiluun?

Vähän väsyttää.png

 

Noin viikko sitten heräsin kirjaimellisesti samaan todellisuuten kuin moni asiakkaani - paikkoja kolotti ja särki. Syynä tähän oli mitä todennäköisemmin muutama huonommin nukuttu yö. Mikäli en olisi ollut tietoinen unen vaikutuksista kiputuntemuksiin, olisin ollut aika ihmeissäni oireista. 

Ei olekaan ennenkuulumatonta, että kipuasiakkaan diagnooseista ja niihin pohjautuvista hoidoista huolimatta ei kipuilua saada kuriin. Joskus kivunhallinta onkin tosi hankalaa, koska kipuun vaikuttavia asioita on niin monia ja yksi niistä on uni.

Vaikka maailman kipututkijat pitävät hyvää unta yhtenä tärkeimmistä asioista kivunhalinnassa, ei siitä juurikaan puhuta. Käsittääkseni moni meistä pitää hoitoa, fyysisiä harjoitteita sekä lääkitystä ainoana tapana hallita kipua. Vai oletko koskaan kuullut kenenkään kysyneen osana kipuhoitoa: "Miten sinä nukut?" Ehkä pitäisi, sillä Timothy Roehrsin tekemässä tutkimuksessa, jossa testattiin univajeen vaikutusta koehenkilöiden kipuherkkyyteen huomattiin, että vain neljän tunnin univaje voi nostaa kipuherkkyyttä jopa 25%. Mitä jos univajetta on enemmän?

Alla lyhyesti kolme ajatusta siitä miten univaje voi vaikuttaa kipuiluun. 

“VAIN NELJÄN TUNNIN UNIVAJE VOI NOSTAA KIPUHERKKYYTTÄ JOPA 25%.”

 

1. Kudosten palautuminen. Kuten varmasti arvasit, ilman riittävää unta eivät kehon kudokset korjaudu rasituksesta normaalilla tavalla. Univaje saattaa jopa johtaa kudosten lisääntyneeseen vaurioitumiseen. Voit ajatella kudosten häiriintynyttä palautumista hiukan samanlaisena asiana kuin haavaa, joka tervehtyy hitaasti tai saattaa jopa tulehtua lisää. Haavan parantumisen hidastuessa myös tuntohermojen lähettämä "vaarasignaalien" määrä haava-alueelta lisääntyy. Mikäli aivot kokevat tämän lisääntyneen viestinnän uhkaavaksi, voi se herkistää sinut kivulle. 

Poiketen yleisestä ajatuksesta tätä univajeesta johtuvaa heikkoa palautumista tai lisääntynyttä vaurioitumista ei tapahdu pelkästään vain nivelissä tai lihaksissa, vaan myös esimerkiksi suolistossa. Mikäli suoliston hermosto aktivoituu vaurion takia liikaa, voi se johtaa myös muun hermoston herkistymiseen ja tästä johtuen mahdollisesti myös laajempaan kipuiluun ympäri vartaloa. Ehkä joillakin suoliston pitkittynyt ongelma ja kehon kipuilu johtuvatkin ainakin osittain univajeesta.

UNIVAJE VOI AIHEUTTAA TERVEILLE IHMISILLE FIBROMYALGIAN KALTAISIA KIPUOIREITA.

 

2. Univaje ja keskushermosto. Aivan normaalissa, hyvin nukutussa ja kivottomassakin tilassa vartalo lähettää vaarasignaaleja aivoille. Keskushermostolla on kuitenkin erinomainen kyky vaimentaa näitä signaaleja ja estää kiputuntemuksen syntyminen, mikäli kipukokemus ei ole aivojen mielestä tärkeää. Ehkä oletkin kuullut tarinoita ihmisistä, jotka ovat loukkaantuneet pahoin, mutta eivät ole tunteneet lainkaan kipua. 

Univajeessa tämä aivojen ja keskushermoston kyky vaimentaa vaaraviestien tehoa voi heiketä ja altistaa sinut kipukokemuksille. Joissakin tapauksissa voi jopa käydä niin, että kivunsäätelyjärjestelmä nostaa tarpeettomasti vartalosta tulevien viestien tehoa. Riittävän suuri univaje voikin itsessään johtaa täysin spontaaneihin ja uusiin kipukokemuksiin sekä aiheuttaa terveille ihmisille fibromyalgian kaltaisia laajalle levinneitä kipuoireita. Hermostostamme voi tulla niin sanotusti ylisuojeleva ja silloin pienetkin harmittomat asiat kuten tavaran noukkiminen maasta voi saada selän kipeäksi ilman, että kudoksissa tapahtuu mitään vauriota. 

 

3. Tulehdustekijöitä pukkaa. Yhdeksi univajeen jälkeisen kipuherkkyyden aiheuttajaksi veikataan vähäisen unen aiheuttamaa tulehdustekijöiden nousua 1, 2. Tulehdustekijöiden määrän lisääntyessä, voivat ne muokata keskushermostoa, mutta myös vartalon tuntoaistimuksesta viestittävää hermostoa. Tulehdustekijän herkistäessä vartalon uhkasta ilmoittavia tuntohermopäätteitä, voivat ne aktivoitua helpommin kuin normaalisti. Liiallinen tuntohermopäätteiden aktivoituminen voi johtaa lisääntyneeseen kiputuntemukseen. Hermojen herkistyminen on hiukan samanlaista, kuin jos poltat ihon auringossa. Ihon polttamisen jälkeen tuntohermopäätteet ihossa aktivoituvat normaalia helpommin ja huomaat tämän siitä, että melkein mikä tahansa normaalisti kivuton ärsyke palovamma-alueelle tuntuu kivuliaalle. 

Voit siis saada kipuongelmaasi aivan oikeaa hoitoa, lääkitystä sekä fyysistä ohjeistusta, mutta univajeen aiheuttamien muutosten johdosta ne eivät anna odotettua tehoa. Ehkä univaje on myös yksi syy miksi toiset kipulääkkeet eivät aina tuo toivottua vaikutusta kivunhallintaan.


MITÄ OLISI HYVÄ TEHDÄ?

Yksinkertainen ohjeeni on varmistaa sinulle riittävä uni.

  • Mikäli mahdollista, suosittelen nukkumaan ainakin kahdeksan tuntia yössä.
  • Pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä.
  • Muista, että riittävän unen tuomat tuntuvat hyödyt voivat antaa odottaa useamman viikon. 
  • Vältä kofeiinia ja alkoholia, koska ne voivat heikentää unen laatua vaikka nukkuisitkin koko yön. 
  • Vältä kirkkaita valonlähteitä iltaisin. 
  • Liiku omalle kunnollesi ja stressitasoillesi sopivalla tavalla. Liikunta lisää etenkin palauttavaa syvää unta ja auttaa nukahtamaan. 

Muista myös, että olemme yksilöitä yksilöllisellä unentarpeella. Mikäli pystyt jotenkin vaikuttamaan unen määrään tai sen laatuun suosittelen kokeilemaan unen lisäämistä tai sen laadun parantamista viimeistään siinä vaiheessa, jos sinulla on kipuongelmia. Laatuun voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi stressi, alkoholi, kofeiini ja illan kirkkaat valot.

Uneliasta sunnuntai-iltaa kaikille!

- Kristian

Mikäli pidit kirjoituksesta, olisi minulle tärkeää, jos voisit tykätä kirjoituksesta! Kiitos!        © Kristian Ekström