Miten kivun saisi kuriin?

Kipujakson aikana voi tuntua sille, että et juurikaan saa mitään tehdyksi. Kipu ja sen aiheuttama väsymys yksinkertaisesti estävät sinua tekemästä asioita. Tämä on monille todella turhauttavaa. Turhautuneisuudesta johtuen into tehdä paljon asioita kipujakson jälkeen vain kasvaa ja kasvaa. Ja miten käy kun ensimmäinen kivuton päivä tulee vastaan?

Miten multitaskaus vaikuttaa työtehoosi?

Voimmeko oikeasti multitaskata? Ehkä hiukan, mutta meillä ei ole kykyä keskittyä tehokkaasti moneen vaativaan asiaan samanaikaisesti. Tutkija Etienne Koechlin mukaan ihmisen keskittyessä yhteen haasteeseen, molemmat aivolohkot keskittyvät sen hetkiseen tehtävään.

Voivatko rasva ja sokeri vaikuttaa stressitasoihisi?

Ehkä olet joskus huomannut kuinka makean ja rasvaisen ruoan syöminen antaa rennon ja hyvän olon. Hiukan myöhemmin olotila kuitenkin sattaa muuttua ja tuntua latistuneelle, ehkä jopa hiukan ahdistuneelle. Tiedetään, että stressi voi ohjata ruokavalintojamme ja se aiheuttaa monelle ruokahimoja, mutta voiko ruoka itsessään vaikuttaa stressintunteeseen tai stressireaktioomme?

 

Miksi liikunta on niin vaikeaa?

Kuinka moni meistä onkaan miettinyt välillä, miten liikunta ja terveellinen ruoka on syvältä. Ei voi olla normaalia pakottaa itseään päivittäin salille ja lenkille. Näistä tuntemuksista huolimatta urheilemme - ehkä enemmän kuin koskaan elinhistoriamme aikana. Huolimatta liikunnan trendikkyydestä ja tärkeydestä terveydellemme on monille haastavaa saada persus ylös sohvalta. Mutta, ehkä kyse ei ole laiskuudesta? 

 

Pitkäaikainen kipu ei johdu vain kudosvauriosta

Koska kipuun ja kivunhoitoon liittyy paljon uskomuksia ajattelin pistää jakoon välillä klinikallakin käyttämäni 13 kuvan slideshown pitkäaikaisesta kivusta. Sen yritys on hiukan korjata ja selkeyttää näitä uskomuksia. Mielestäni yksi isoimmista harhaanjohtavista uskomuksista kivunhoidossa on se, että kipua voidaan vähentää tai hallita vain hoidolla tai lääkeillä, ja että syy kipuun on aina tai pelkästään kudosongelmassa. Kipukokemukseen vaikuttaa kuitenkin moni asia, joita voimme yrittää hallita myös aivan itse.

Miksi kipu tulee ja menee?

Mikäli olet kärsinyt pitkäaikaisesta kivusta, olet ehkä miettinyt seuraavaa. Miksi kipu vaihtaa paikkaa, tuntuu epämääräiseltä tai tulee päälle ihan oudoissa tilanteissa - vaikka et ole tehnyt mitään fyysistä? Tätä ovat miettineet myös monet asiakkaanikin. Krooninen kipu on hankala seuralainen ja siitä eroon pääseminen tai sen vähentäminen vaatii usein kestävyyttä ja rohkeutta.

Aivosi voivat huijata sinua kohti negatiivisuutta

Ehkä olet huomannut joskus, kuinka huono fiilis ei tahdo päästää otetta irti millään tai päässäsi pyörii samat negatiiviset asiat kerta toisensa jälkeen uudelleen ja uudelleen. Näiden tunteiden ja ajatusten pohjalta voisi kuvitella, että asiat ovat huonosti, mutta tästä tunteesta huolimatta suurimmalla osalla meistä kaikki on juuri nyt ihan ok.

Kiintymyssuhteet

Side toisiin ihmisiin on meidän kaikkien elinvoima. Se on paras pilleri silloin kun tuo side on tarpeeksi turvallinen ja riittävästi tukea antava. Mille tunneside näyttää lähimmäisten ihmisten välillä, kertoo ihmisen sisäisestä tilanteesta enemmän kuin sanat pystyisivät ikinä kertomaan. En käytä sanaa ikinä kevyesti, mutta tässä se on kohdallaan. 

Kuinka välttää stressin tarttuminen!

Matkalla kotiin huomaat ajattelevasi, että: "Ompas ollut hyvä päivä." Kotiin päästessäsi huomaat kuitenkin, että vastaanottokomitean asenne on jostain syystä aika penseä. Hyvästä mielestä huolimatta tunnet imeytyväsi mukaan huonon fiiliksen syöksykierteeseen. Miksi näin käy ja mitä asialle voisi tehdä? Lue lisää.

Voiko stressi aiheuttaa suoliston yliherkkyyttä?

Yleinen keskustelu käy kuumana siitä mikä ruoka on meille hyvästä ja mikä ei. Tulilinjalla ovat usein maito tai viljat. Kuulen toisinaan myös väitteen, että ulkomainen vilja tai maito sopii meille paremmin kuin suomalainen. Suomalainen lajike antaa oireita ja ulkomaalainen ei. Ja ehkä näin tosiaan jonkun kohdalla onkin? Mutta mistä nämä ajatukset saavat alkunsa? Kuulemani mukaan ne syntyvät suurimmaksi osaksi ihmisten lomamatkoilla.

Miten stressi muuttaa syömistäsi?

Kiire, printteri jumittaa, pomo vinkuu, puolet porukasta on keuhkokuumeessa ja projekti laahaa. Mutta onneksi pääset kohta kotiin. Istuttuasi Mazdaasi tunnet kuinka stressi helpottaa. Samalla huomaat kaipaavasi jotain hyvää. Ai niin, mutta lupasit puolisolle, ettet söisi mitään makeaa. Lupauksesta huolimatta huomaat seuraavaksi seisovasi lähimarketin pihalla laskiaispulla suussasi. Miksi näin sitten käy?

Kolme kohtaa missä stressi häiritsee suolistoasi

Taas on Pekka pulassa. Vatsa ei ota asettuakseen - ei sitten millään. Turvottaa eikä suoli osaa päättää missä muodossa tikka masalan pitäisi tulla ulos. Suoli on syynätty läpi, eikä syytä oireilulle oikein löydy. Viimeksi tilanne oli hyvä Marmariksen lomalla. Voisiko syy löytyä maiden erilaisesta ruokavaliosta? - Tuskin. Ehkä kyse on ennemminkin stressistä, jota Pekalla on ollut aika paljon.

Yllättävä tapa muokata lantion asentoa!

Useita asiakkaitani häiritsee erilaiset selän jumitukset ja kivut - ei varmaankaan yllätys. Erityisesti lantion kiertyminen mietityttää monia urheilijoita ja kuntoilijoita. Ja ihan syystäkin, koska se voi aiheuttaa jalkojen toiminnallista erimittaisuutta, joka kokemukseni mukaan voi vaikuttaa urheilusuoritukseen esimerkiksi heikentämällä voimantuottoa. 

Tutustu kipuun: 2 hyvää lyhyttä videota kivusta

Melkein jokainen asiakkaani kysyy minulta, että mitä harjoitteita voisi tehdä päästäkseen eroon kivusta. Hienoa! Olenkin erittäin tyytyväinen asiakkaideni aktiivisuuteen. Harjotteilla ja hoidolla on merkitystä. Mutta, fyysiset harjoitteet ja hoito ovat vain osa kokonaisuutta. Uni, liikunta, ravinto, mieli ja sosiaaliset suhteet ovat myös erittäin isossa osassa kivun hallintaa ja hoitoa.